Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 2 października 2025 12:54
Reklama

Golądkowski MASTERCHEF

Kulinarne zmagania uczniów czterech gastronomicznych klas w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie śmiało można porównać do znanego wszystkim programu telewizyjnego
Golądkowski MASTERCHEF
P1190249
Pasja, zaangażowanie, profesjonalne przygotowanie, niezwykle oryginalne smaki tworzone z miłości do gotowania - to cechy wszystkich uczniowskich drużyn biorących udział w pokazach kulinarnych "Ekologia na polskim stole".
Młodzież przygotowała zdrowe, bezmięsne dania, niezwykle oryginalne i pięknie podane. Nad przygotowaniem i właściwym przebiegiem zmagań młodych kucharzy czuwały panie: Eliza Dembe Stańczak - kierownik praktycznej nauki zawodu oraz Izabela Pniewska, Dorota Szymczuk i Edyta Żychowska - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. W jury zasiedli: Marzena Kowalczyk i Izabela Lis z Hotelu Narvil w Serocku, dyrektor Domu Polonii w Pułtusku Michał Kisiel, Andrzej Kołodziejczyk z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ewa Jaworska - przewodnicząca Rady Rodziców oraz autorka tego artykułu, jak zwykle zachwycona gościnnością golądkowskiej szkoły. Trzeba bowiem powiedzieć, że gości zawsze przyjmuje się tutaj po królewsku, częstuje pysznym jedzeniem i słodkościami (tym razem był to omlet, sery, wędliny, a do kawy również pierniki z nazwą szkoły, smakowite i chrupiące).
Wróćmy jednak do pokazów kulinarnych. Uczniowie od razu wzięli się o roboty. Byli zestresowani, przejęci, ale świetnie zorganizowani. Zadania zostały podzielone i wkrótce z pracowni gastronomicznej wydobywały się cudowne zapachy przygotowywanych dań. Każda z czterech drużyn krótko zaprezentowała swoje dzieło, mówiąc o składnikach i przyprawach. Degustacja była prawdziwą rozkoszą dla podniebień jurorów. Piękne podane, smaczne, oryginalne. Trudno było wybrać najlepszych i dlatego różnice punktowe okazały się naprawdę niewielkie. Oceniano smak, sposób podania, kreatywność, zgodność z tematyką pokazów.
I miejsce zajęła klasa I tżiug za placek brokułowy w osnowie buraka czerwonego.
II miejsce przypadło klasie III tżiug za strogonowa warzywnego z bułkami pszennymi.
III miejsce zajęła klasy IV tżiug za burgery z kaszy jaglanej z burakiem czerwonym.
Wyróżnienie przypadło klasie II tżiug za sakiewki z kaszą jaglaną i wędzonym serem.
Nagrody, ufundowane przez hotel Narvil, Dom Polonii w Pułtusku i Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, wręczono na sali gimnastycznej, gdzie tego dnia odbywały się uroczystości dnia patronki szkoły Jadwigi Dziubińskiej. Dyrektor Ewa Leszczyńska gratulowała młodym zdolnym kucharzom, dziękując za zaangażowanie i wysiłek włożony w przygotowanie dań, których nie powstydziliby się najlepsi uczestnicy telewizyjnego show. Brawo!


Podziel się
Oceń

Reklama
NAJNOWSZE EWYDANIE
Tygodnik Pułtuski
Reklama
Reklama
Reklama
OtoDrobne
Reklama
Reklama
ReklamaVictoria recycling
ReklamaOdbiór elektrośmieci
Reklama
Reklama