Konkurs kulinarny „Wielkanoc w Golądkowie” od blisko 10 lat nieprzerwanie gości w kalendarzu uroczystości w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie. W tym roku przebiegał w zupełnie innej odsłonie, ale cieszył się równie dużym zainteresowaniem uczniów szkół podstawowych.
Celem konkursu jest między innymi: zdobywanie i pogłębianie wiedzy, kultywowanie tradycji kulinarnych Świąt Wielkanocnych oraz pobudzanie ciekawości poznawczej i zainteresowań uczniów. Współorganizatorem konkursu i sponsorem nagród dla zwycięzców jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat medialny nad wydarzeniem każdego roku obejmuje redakcja Tygodnika Pułtuskiego.
W tym roku uczestnicy nie mogli spotkać się w gościnnych progach golądkowskiej szkoły, by tam stanąć w szranki i przygotowywać tradycyjne potrawy wielkanocne. Bardzo nam tego brakowało, ponieważ udział w pracach komisji konkursowej i możliwość degustowania dań, zawsze były dla nas wielką przyjemnością. Jednak, ze względu na ograniczenia w funkcjonowaniu szkół, tym razem zadaniem uczestników było przygotowanie prezentacji multimedialnej promującej tradycyjne potrawy kuchni polskiej, które goszczą na naszych wielkanocnych stołach. Udział w konkursie wzięło blisko 60 uczestników ze szkół podstawowych powiatu pułtuskiego i sąsiednich, poziom prac przeszedł oczekiwania organizatorów, a komisja konkursowa stanęła przed bardzo trudnym zadaniem wyłonienia zwycięzców.
Ostateczne wyniki wyglądają następująco:
I miejsce - Milena Grabowska, ZPO w Gołyminie - Ośrodku
II miejsce - Zuzanna Wrońska, SP nr 2 w Nasielsku
III miejsce - Maja Gocławska, SP w Cieksynie
Wyróżnienia: Kobrzyński Bartosz (SP w Winnicy), Stanisław Dyga (SP w Obrytem), Amelia Zakrzewska (SP nr2 w Nasielska), Wiktoria Kamińska (SP nr2 w Nasielska).
Wszystkim laureatom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy w imieniu własnym i organizatorów.
Podziękowania:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie pragnie wyrazić ogromną wdzięczność Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa za dotychczasową współpracę na rzecz promowania produktów pochodzenia krajowego oraz poświęcenie czasu i zaangażowanie się w organizację konkursu „Wielkanoc w Golądkowie”.






















