8 listopada w Warszawie odbył się pierwszy dzień eliminacji regionalnych „Bitwy na drobiowe smaki 2” z województwa mazowieckiego. W Studio Kulinarnym uczennice przygotowały zupę orientalną oraz pierś z kurczaka z dynią i puree ziemniaczanym ze szczawiem. Wzorowym wykonaniem i zaprezentowaniem potrawy zapewniły sobie, awans do drugiego etapu eliminacji regionalnych, który odbył się 9 listopada. Zadaniem drużyn tego dnia było przygotowanie autorskiej wariacji na temat potrawy, którą przygotował przewodniczący Jury – Łukasz Konik. Do obowiązkowego wykorzystania zespoły miały pierś, skrzydełka i serca kurczaka, które należało podać w towarzystwie batatów i sera pleśniowego. Uczennice bardzo szybko podzieliły się zadaniami i przystąpiły do pracy. Przygotowały sos pleśniowy, który podały w usmażonej pieczarce, pierś z kurczaka faszerowaną sercami, mięsem i skórą ze skrzydełek, z cebulką i koperkiem – obsmażoną, a następnie pieczoną oraz puree z batatów i groszek zasmażany na maśle.
Wanessa i Sandra świetnie poradziły sobie z przygotowaniem tej skomplikowanej potrawy oraz z organizacją stanowiska pracy. Nie umknęło to uwadze komisji konkursowej, która przyznała uczennicom pierwsze miejsce i tym samym reprezentowanie województwa mazowieckiego w Wielkim Finale „Bitwy na drobiowe smaki 2”.
Konkurs kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki 2” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Opiekunem uczniów podczas konkursu „Bitwa na drobiowe smaki 2” była Lidia Przybysz – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
źródło: powiat pułtuski





